Behangen

Behangen leren? We laten zien hoe u dat aanpakt en geven tips om tot de beste behang resultaten te komen.

Hoe zelf behangen, werkwijze en tips

Behangen is een eenvoudige manier om uw interieur een unieke uitstraling te geven. Het is niet moeilijk om zelf te doen, maar vergt wel enige voorbereiding en handigheid. We laten zien hoe u dat aanpakt en geven tips om tot de beste resultaten te komen.

behangen

Het aantal rollen behang

Voor het bepalen van het juiste aantal behangrollen meet u de muren zorgvuldig op en telt daar voor de hoogte minimaal 10cm bij. Deze marge is nodig voor het afsnijden van de banen.

Koopt u behang met een groot patroon, dan moet u ook met de patroonlengte rekening houden. Met de behangcalculator van De Mooiste Muren gebeurt dat allemaal automatisch. U vult de totale lengte en breedte van de wanden in bij het behang van uw keuze en het aantal rollen wordt meteen door ons berekend.

Zijn de rollen eenmaal in huis, check dan of ze onbeschadigd zijn en hetzelfde batchnummer dragen, om zo kleurverschillen te voorkomen.

 

Wat heeft u verder nodig?

- Behanglijm

- Blokkwast

- Vachtroller (op een lange steel is handig)

- Behangborstel

- Behangspatel

- Eventueel een behanglineaal

- Scherp hobbymes

- Behang- of huishoudschaar

- Stevige trap

- Behangtafel (bij papierbehang)

Tip: Kies behanglijm uit die geschikt is voor het gekozen type behang en het gewicht daarvan. Met kant en klare lijm kunt u sneller aan de slag en het is vaak beter voor het behang.

 

Voorbereiden van de muren

Voordat u gaat behangen moet de ondergrond vlak en schoon zijn.

- Verwijder altijd oud behang. Dat kan met speciaal afweekmiddel of een afstoommachine. Over behang heen behangen kan eventueel wel, maar dat moet dan wel goed vast zitten, geen reliëf hebben en vrij zijn van gaten en scheuren.

- Verwijder oneffenheden, want die blijven zichtbaar of prikken zelfs door het behang heen. Schuur muren met korrelstructuur of sierpleister glad.

- Vul gaten op met plamuur en schuur na. Scheuren afdekken kan ook met speciale polyester-vliestape of acrylaatkit.

- Strijk roest- of andere vlekken af met dekkende grondverf of speciale vlekkencoating. Ze blijven anders zichtbaar, zeker bij licht behang.

- Is de ondergrond van gipsplaat of kort geleden gestuukt, behandel de muur dan voor om de zuigende werking tegen te gaan. Dit kan met speciale voorstrijk, maar behanglijm - eventueel verdund met water - werkt ook. Dit moet wel helemaal droog zijn voordat er wordt behangen.

 

Algemene werkwijze muren behangen

Voor zowel papierbehang als vliesbehang gelden onderstaande aanwijzingen.

 1. Begin nooit direct in de hoek met plakken, want hoeken zijn nooit recht. Daar zitten meestal ook de verwarmingsbuizen en stopcontacten waar omheen gewerkt moet worden.
 2. Trek een stukje opzij van de hoek een loodrechte startlijn van boven tot onder met een waterpas op de muur. Werk daarvandaan terug naar de hoek. Inkepingen voor buizen zijn dan ook makkelijker te maken. Is de rol bijvoorbeeld 53cm breed, zet de loodlijn dan op 50cm uit de hoek.
 3. Bij het behangen rond een raam of deur kunt u ook de rand van het kozijn als startlijn gebruiken.
 4. Controleer altijd wat de bovenkant van het behang is. Dit staat op de rol aangegeven.
 5. Zijn de rollen genummerd, breng de rollen dan in de juiste volgorde aan
 6. Plak de banen op de muur met 5cm overlap boven en doe dat ook bij de vloer. Werkt u direct vanaf de rol (vliesbehang) knip of snijd aan de onderzijde het behang dan af op ca. 3-5cm over de plint of vloer.
 7. Wrijf de baan van binnen naar buiten glad met een behangborstel en een behangspatel. Dat haalt alle lucht onder het behang weg.
 8. Druk het behang goed in de hoek tegen het plafond en snijd het af langs de spatel of gebruik een behanglineaal. Herhaal dat onderaan bij de vloer of de plint. Zorg ervoor dat het hobbymes goed scherp is, zodat de rand niet gaat rafelen.
 9. Komt het behang hier en daar toch los van de wand, dan is de lijm inmiddels te droog. Trek dat stukje behang dan even weg en breng er nieuwe lijm onder aan.
 10. Veeg eventuele lijm op de naden direct weg met een vochtige, schone doek of spons om vlekken te voorkomen.
 11. Laat het behang na aanbrengen rustig drogen op een constante temperatuur van ca. 16-18 graden. Zet ramen of deuren niet open en doe de verwarming niet aan, anders droogt alles te snel.

 

Extra aanwijzingen muren behangen met vliesbehang

Vliesbehang heeft een papieren of vinyl toplaag met aan de achterzijde een polyestervlies. Het voordeel is dat bij het behangen de muur met lijm wordt ingesmeerd (in plaats van het behang). Omdat er geen inweektijd nodig is kunt u direct beginnen.

Tip:  In principe hoeft u bij vliesbehang de behangbanen niet van te voren op maat te knippen. U trekt het behang aan de bovenkant uit de rol en brengt het meteen aan op de ingelijmde muur. Eenmaal opgeplakt en recht snijdt u de baan op maat.  

Werkvolgorde:

 1. Breng behanglijm aan op de muur, niet meer dan het oppervlak van 1 behangbaan. Smeer een paar centimeter verder dan de breedte van de baan. Gebruik een vachtroller of blokkwast om de lijm egaal te verdelen.
 2.  Gebruik niet teveel lijm, maar wees ook niet te zuinig. Eenmaal aangebracht, heeft u zo’n 10-20 minuten de tijd om het behang op te brengen.
 3. Plak de eerste baan langs de getrokken loodlijn en volg de bovenstaande algemene werkvolgorde van gladstrijken en op maat snijden. Laat de naden van de banen precies aansluiten en niet overlappen. Werkt u met patroonbehang, let er dan op dat het patroon precies aansluit.

Tip: Leg de uit te rollen behangrol in een doos, bij het aanbrengen op de muur blijft de baan mooi strak en wordt niet vies of plakkerig omdat hij zo niet tegen de wand kan krullen.

 

Behangen met papierbehang

Papierbehang is helemaal van papier gemaakt en heeft een andere werkwijze dan vliesbehang. Belangrijk verschil is dat lijm aan de achterzijde van het behang wordt aangebracht (dus niet op de muur) en even moet inwerken om verzadigd te raken.

 1. Knip alle nodige behangbanen op de juiste lengte: de hoogte van de muur plus 10cm extra. Tel voor patroonbehang de lengte van het patroon erbij.
 2. Nummer eventueel de banen om de juiste volgorde aan te houden
 3. Smeer de achterzijde van het behang in met lijm. Gebruik een blokkwast of behangborstel. Vouw deze baan voorzichtig naar binnen (achterkant op achterkant), vouw eventueel nog eens dubbel en leg voorzichtig weg. De lijm moet meestal zo’n 10 minuten intrekken.
 4. Lijm niet teveel banen achterelkaar in om uitdrogen te voorkomen. Prepareer 2-3 banen per keer, afhankelijk van uw snelheid van werken. Gebruik de wachttijd om de loodlijn op de muur te trekken.
 5. Breng het behang op de muur aan volgens bovenstaande algemene werkvolgorde.
 6. De naden van papierbehang mogen elkaar een beetje overlappen omdat papier bij het drogen wat kan krimpen.

 

Behangen op lastige plakken

Het kan zijn dat u behang in een hoek moet aanbrengen of om schakelaars, wandcontactdozen en radiatoren heen moet werken. Het mooiste is dan om de stroken zoveel mogelijk door te laten lopen, zonder al te veel snij- en puzzelwerk.

Onze tips:

Voor binnenhoeken: Laat de behangstrook aansluiten op de vorige baan en druk de baan goed in de hoek met de spatel. Knip vervolgens de baan bij het plafond schuin in en druk de andere helft van de behangstrook op de andere zijde van de hoek. Strijk glad en werk af.

Buitenhoek: Behang altijd over een buitenhoek heen voor het netste resultaat, plaats dus geen stotende behangnaden op de hoek. Laat het behang over de hoek vallen, vouw om, knip boven eventueel een stukje in, en werk af.

Radiatoren: Plak het behang boven vast en laat de onderkant over de radiator vallen. Knip de onderkant van de strook in op de plaatsen van de ophangbeugels. Breng het behang vervolgens aan achter de radiator en strijk glad.

Stopcontacten: Leg het behang over het uitgeschakelde stopcontact met verwijderd kapje. Snijd het behang vanaf het midden voorzichtig kruislings in (beschadig niet de wandcontactdoos) en verwijder het behang. Plaats het kapje weer op het stopcontact.

Vensterbanken: Knip het behang in, daar waar de vensterbank begint en eindigt, zodat er een uitsparing ontstaat.

Meer tips? Kijk dan eens naar onderstaande instructievideo: