Marmerbehang; chic met een eigentijdse look

Marmer op de muren past prachtig bij de woontrends van nu. Het straalt flink wat luxe uit en als je een groot gebaar in huis wilt maken is dit een geweldige keuze. Of je nu kiest voor de betoverende kleuren en patronen zoals van gemarmerd papier, of dessins die lijken op de fijn getekende grillige lijnen waarmee deze chique steensoort het beste kan worden gekarakteriseerd, de keuze is aan jou.

Luxe van marmer

De marmerlook maakt dit seizoen een flinke opmars, en dat is niet zo gek als je bedenkt dat de toepassing van natuurlijke materialen tegenwoordig dé trend is in ons interieur. Maar marmer straalt dan net een beetje meer luxe uit. Dit behang zoekt ook graag het contrast op, in kleur en materiaal. Zo is het een perfecte match met donkere grijstinten en is het uitstekend te combineren met hout, leer en zilverkleurige en koperkleurige meubels en woonaccessoires. Het zal dan ook zeker zijn weg kunnen vinden in een klassieke wooninrichting, maar het kan ook verrassende combinaties opleveren met een moderne, industriële inrichting of Scandinavisch vintage design.

Moderne eigentijdse marmerlook

Marmer zie je vaak in de entree, hal en keuken van statige monumenten. Maar met eigentijds marmerbehang kan je deze look gewoon in je eigen woonkamer, slaapkamer of studeerkamer toepassen. En daarbij hoef je je niet te beperken tot de bekende grijs geaderde marmerpatronen, want bekende behangmerken zoals Nina Campbell, Harlequin en Zoffany hebben prachtige eigentijdse interpretaties in hun collecties opgenomen. Zo zijn veel van de ontwerpen gemaakt volgens het procedé waarop gemarmerd papier vroeger werd gemaakt, zoals de Turkse Ebru techniek; door inkt en verf op een wateroppervlak te laten drijven werden de prachtigste patronen en kleurcombinaties gecreëerd, die vervolgens op papier werden afgedrukt.

Ebru als inspiratiebron

De Ebru techniek is vooral bekend van de schutbladen van antieke boeken. En door het handgemaakte procedé is dit papier altijd uniek waardoor je er steeds nieuwe patronen in kunt ontdekken. Het exclusieve behangmerk Zoffany heeft voor de Ebru-serie dan ook zeker inspiratie gehaald uit deze oude techniek. Zachte tinten in turquoise, taupe, antraciet en grijstinten voeren in dit behang de boventoon en dat geeft wanden een subtiel marmereffect, dat ook door het patroon steeds blijft intrigeren.

Oneindige marmerpatronen

De illusie van gemarmerd papier vindt je ook terug in de Makrana collectie van Harlequin. De oneindige golvenpatronen op dit behang blijven het oog boeien. Dit behang verdient dan ook een plek die het behang flink wat kijkruimte geeft, zoals de woonkamer. Het is te verkrijgen in onder andere oud-roze, petrol- en grijstinten.

Subtiel marmer

Bijzonder is ook het Carrera-behang van Zoffany dat geïnspireerd is op de structuur en tekening van het marmer uit de bekende steengroeves van Carrara in Italië. Uitgevoerd in onder andere beige en grijs met een lichte metaalglans geven ze een ruimte een bijzondere, zachte uitstraling, zonder dat het marmer-effect nadrukkelijk overheerst.

Meer marmer!

Mag het marmereffect voor jou wel echt flink uitgesproken worden, kijk dan vooral bij het behang Bain de Minuit van Designers Guild. In deze serie zijn de marmerpatronen flink uitvergroot en gevat in spannende grillige, motieven die je doen denken aan de imponerende marmers in rijk aangeklede Toscaanse villa’s en paleizen. Echt een statement in je huis!

Veerle Preyde