Hoe behangen?

Een nieuw luxe behang gekocht voor in huis? Uiteraard dan wil je uiteraard ook dat hij mooi op de muur wordt aangebracht. Behangen kan een echter een lastige klus zijn, zeker voor de eerste keer. In dit artikel leggen wij je uit hoe je simpel kan behangen met ons stappenplan en een instructievideo.

Een stappenplan voor behangen

Behangen is de makkelijkste manier om je muren mooi af te werken. Maar hoe pak je dat op de juiste manier aan? De Mooiste Muren heeft voor u een handig stappenplan voor behangen opgesteld, zodat zowel volleerd behangers als beginners hun oude muren een nieuwe look kunnen geven. Hoe behangen we? Laten we beginnen met een aantal voorbereidende stappen:

 1. Meet de muren op en zorg dat u genoeg behang heeft. Om te berekenen hoeveel rollen u nodig heeft, kunt u in de webshop van De Mooiste Muren de hoogte en breedte van uw muren invullen bij het behang van uw keuze. Dan berekenen wij hoeveel behang u nodig heeft.

 2. Controleer of de rollen onbeschadigd zijn en geen onregelmatigheden bevatten.

 3. Bereid uw muren voor door eventueel oud behang te verwijderen. Gebruik hiervoor een behangafweekmiddel of afstoommachine. Schilder de muren niet van tevoren.

 4. Zorg dat uw muren schoon, droog en glad zijn.

 5. Gebruik kant-en-klare lijm. Dat is wel zo makkelijk en beter voor het behang.

 6. Knip behangbanen van de juiste afmeting voor uw muren. Zorg dat de banen 10 cm langer zijn dan de grootst gemeten hoogte, zodat u wat speling heeft.

Hoe behangen met vliesbehang?

Vliesbehang is behang waarvan de achterkant van vlies is. Het grootste voordeel van vliesbehang is dat u de muren met lijm insmeert in plaats van het behang. Daardoor kunt u schoner en makkelijker werken.

 1. Breng de lijm aan op de muur. Gebruik een vilten roller om de lijm egaal aan te brengen. Gebruik niet te weinig, maar ook niet te veel lijm.

 2. Controleer wat de bovenkant van uw behang is, zodat u het niet ondersteboven plakt.

 3. Teken een loodrechte startlijn op de muur met behulp van een waterpas. Bij behangen rond een raam kunt u ook de rand van het kozijn als startlijn gebruiken.

 4. Plak de banen een voor een op de muur. De eerste baan plakt u strak langs de startlijn.

 5. Wrijf de banen tegen de muur met een handborstel. Zo haalt u de lucht achter het behang weg. Voorkom kreuken van het behang en zorg dat de naden goed aansluiten en niet overlappen.

 6. Snij de uiteinden van het behang af met een scherpe behangschaar of stanleymes.

 7. Als er lijm door de naden komt, veeg deze dan onmiddellijk weg met een schone, vochtige en zachte doek.

 8. Als de rollen zijn genummerd, breng de rollen dan in de juiste volgorde aan.

Hoe behangen met papierbehang?

Papierbehang is behang op basis van papier. Bij dit behang brengt u de lijm op de banen aan in plaats van op de muur. Papierbehang kunt u grotendeels op dezelfde manier aanbrengen als vliesbehang. Let daarbij op de volgende verschillen:

 • Breng de lijm aan op de achterzijde van het behang en niet op de muur.

 • Na het aanbrengen moet de lijm voldoende inweken om het behang soepel te maken. Bij een te korte inweektijd kunnen er bobbels in het behang ontstaan, maar bij een te lange tijd kan de lijm zijn kleefkracht verliezen.

 • Om nette naden te krijgen moeten de randen van de banen goed zijn ingesmeerd. Probeer ervoor te zorgen dat de lijm niet door de naden van het behang heen komt en dat de lijm niet in contact komt met de bedrukte voorkant van het behang.

Hoe behangen in een hoek?

Veel mensen vragen zich af hoe behangen in een hoek van de kamer werkt. Zorg er hierbij voor dat de hoekbaan gewoon op de vorige baan aansluit. Wrijf het eerst deel van de baan tot in de hoek strak vast. Knip vervolgens de overlap met het plafond in en wrijf dan de rest van de baan tegen de tweede muur.

Meer tips? Kijk dan eens naar onderstaande instructievideo:

 

De Mooiste Muren