Behang 2020

Trends lap je toch gewoon aan je laars?!

Regelmatig wordt ons de vraag gesteld “wat is op dit moment de trend?” Met ruim 400 behangboeken en een uitgebreide verf- en stoffencollectie weten wij uiteraard wat er speelt en welke behang 2020 trends populair zijn, maar liever stemmen wij een advies af op wat jou aanspreekt en waar jij je prettig bij voelt. Ons motto voor behang 2020 is daarom: blijf bij jezelf!

Een trend kan natuurlijk een handig vertrekpunt zijn, om bijvoorbeeld te duiden welke richting je op denkt of waar je voorkeur naar uit gaat. Aan ons is het vervolgens de taak om samen met jou/jullie de juiste sfeer en identiteit te ontdekken, afgestemd op de context van de ruimte(s). Voor jou betekent dit een persoonlijk advies en voor ons een nieuwe uitdaging! Hieronder vind je een aantal handige tips waar je op kunt letten bij het uitkiezen van kleuren en texturen voor je behang in 2020:

Waar begin je?

De één heeft een heel huis in te richten, de ander wil graag een bestaande ruimte opfrissen of veranderen. Een handig uitgangspunt bij grotere projecten is een kleurenpalet. Stel jezelf de simpele vraag: “welke kleuren vind ik mooi?” Kies vervolgens per ruimte je basiskleur uit en neem deze als uitgangspunt. Een basiskleur kan ook dienen voor het hele huis, zoals een witnuance. Vanuit deze basis ga je opbouwen, door bijvoorbeeld een complementaire kleur of een contrasterende kleur uit je palet toe te voegen. Een combinatie van verf en behang maakt een ruimte levendiger door de afwisseling van structuren en materialen. Je voorkomt hiermee bovendien dat je ruimte opgedeeld wordt in enkel vlakken, wat een saaie of rigide uitstraling kan geven. Als je uitgangspunt een materiaal is, dan kun je in principe dezelfde methode toepassen. Voor kleinschalige aanpassingen is het belangrijk eerst te formuleren wat je precies wilt bereiken; meer samenhang, een andere uitstraling, etc. Een kleur kan je ruimte een nieuwe dimensie geven en behang kan als een goede verbinder functioneren tussen verschillende elementen.

Waar let je op bij het uitzoeken van een kleur?

Daglicht beïnvloed de kleur in je huis. Zo maakt noorderlicht je kleuren koeler; kleuren met een groene of grijze ondertoon kun je in dit geval beter vermijden, omdat deze grauw kunnen lijken. Licht uit het zuiden maakt je kleuren juist warmer. Met zuiderlicht kun je wel koelere tinten gebruiken, bijvoorbeeld als je wil dat de ruimte een frisse uitstraling houdt. Zorg er dus voor dat je weet waar het licht vandaan komt en maak - voordat je alle wanden in een bepaalde kleur schildert - eerst een proefje op karton. Op deze manier kun je goed zien hoe de kleur zich gedraagt in de ochtend, middag en avond en kun je een goede keuze maken.

Verf & behang 2020

Verf kan een startpunt zijn. Welke kleur wordt je basis? Een veel gebruikte basis is wit. Wij hebben een prachtig aanbod met witnuances, die afgestemd kan worden op de overige kleuren in je palet. Op dit moment zien we ook veel lichtgrijze en leemkleurige tonen die als basiskleur worden gebruikt. Door de wanden net iets donkerder aan te zetten wordt het contrast met andere kleuren in de ruimte zachter en subtieler. Voorbeeld: het effect van oranje naast wit is hard, terwijl het effect van oranje naast lichtgrijs meer in balans is. Oranje wordt gematigd door grijs. Door wanden en plafonds in eenzelfde kleur te kleuren, maakt je ruimte een rustiger indruk, dit kan goed van pas komen als je de nadruk wilt leggen op andere elementen in je ruimte, zoals kunst of design. Wil je je basis flink donkerder in aanzet, dan hou je de frisheid erin door het plafond en je houtwerk, zoals deuren en kozijnen wit te houden. Dit laatste is een klassieke benadering voor het gebruik van kleur(nuances). En tot slot voor degenen die kleur willen bekennen en durven: denk aan het doorvoeren van één kleur in een ruimte op de muren, plafonds en op het houtwerk. Ook een ontwerp met geometrische of organische vlakken in een bepaald kleurpalet kan een extra dimensie geven aan je ruimte. Een combinatie van verf en behang maakt je ruimte spannender en geeft het geheel, door de verscheidenheid aan texturen en structuren, meer karakter.

Wil je meer weten over de behang mogelijkheden in 2020 in jouw ruimte(s)? Kom langs en laat je inspireren! Wij staan voor je klaar van dinsdag t/m vrijdag van 10:00 – 18:00 uur en op zaterdag van 10:00 – 17:00 uur. Uiteraard is het ook mogelijk om een afspraak te maken, je online te oriënteren op behang 2020 en/of vrijblijvend stalen aan te vragen.

Veerle Preyde