Muren komen tot leven met behang van Élitis

Met het unieke behang van het exclusieve Franse behangmerk Élitis worden wanden omgetoverd tot ware kunstwerken. In dit artikel geven we je een indruk van de bijzondere behangdessins van Élitis.  

De Haute Couture onder het behang

Bij Élitis speek je van echte behangkunstenaars. Het werd in 1988 opgericht in Toulouse en het is inmiddels wereldwijd een toonaangevend merk in behang en interieurstoffen dat al meerdere interior designprijzen in ontvangst heeft mogen nemen. Drijvende krachten achter dit exclusieve behangmerk zijn creatieveling Patrice Maraud des Grottes en designer Marie Papillaud die als ware ontdekkingsreizigers continu op zoek zijn naar nieuwe materialen, structuren en motieven om in hun behang (en tegenwoordig ook interieurtextiel) toe te passen. Daarbij staan durf en innovatie voorop, en ze zijn dan ook pioniers in de toepassing van nieuwe technieken in hun behang. De ontwikkelingen in de fashionwereld volgen ze daarbij op de voet. Ze beschikken ook over een eigen researchafdeling en behangfabriek zodat ze zelf compleet zicht en controle heeft over het productieproces.

 

Uitzonderlijke dessins voor de beleving van nu

Hoewel Des Grottes gefascineerd is door de puurheid en weidsheid van de Griekse eilanden, de zee, de zon en woorden, en zich dan ook voor de merknaam liet inspireren door de Griekse poëet, woordkunstenaar en nobelprijswinnaar Odysséas Elýtis, denkt de ontwerper graag vooruit in zijn dessins. Het gaat erom wat er nu leeft, vindt hij, en emotie en kleur staan daarbij helemaal centraal. Zo is het behang van Élitis in zijn dessins echt vernieuwend; je ziet bijvoorbeeld motieven die geïnspireerd zijn op etnische culturen of historische schilderingen, maar deze hebben een geheel eigen twist in vorm of kleur gekregen. En ook schrikken ze er niet voor terug om uitzonderlijke structuren op te nemen in hun behang, bijvoorbeeld van verweerde stenen of gecorrodeerde metalen. Behang wordt bij Élitis dan ook echt gezien als blank canvas waar ze de mooiste illusies en kunstwerken op kunnen laten ontstaan.

 

 

Behang als vertegenwoordiger van emotie

Het behang van Élitis past helemaal bij de eigentijdse interieurs van nu en is dan ook erg geliefd bij interior designers over de hele wereld. De collectie is erg divers en zit vol mystiek, symboliek, illusies en natuurthema’s, en dat is niet zo vreemd want voor de ontwerpers staat emotie centraal in de beleving van een interieur. Zo vind je in de collectie veel natureltinten zoals taupe, mauve, koraalrood en verschillende variëteiten wittinten, en zijn er bijvoorbeeld bijzondere steenprints, fossielen, houtnerven, botanische patronen en fijn uitgewerkte dierenprints verwerkt in het oppervlak. Bijzonder zijn ook de dessins met een zachte textielstructuur zoals de Élitis Foulards of de Libero collectie, waardoor het net lijkt alsof de wanden bekleed zijn met fragiel linnen. Het neemt je vanzelf mee terug naar vroeger tijden toen het heel gebruikelijk was wanden en muren met stof te bekleden, alleen heeft Élitis dit in een modern concept gevat en het behang in trendy eigentijdse kleuren uitgegeven.

Mystiek, symboliek en dierenhuiden

Ook onderwerpen uit vervlogen tijden en exotische landen zijn bij Élitis erg geliefd. Zo is er behang waarin motieven uit Japanse prenten en Chinese schilderingen zijn verwerkt, zijn er dessins die zijn uitgevoerd als Indiase Rajasthan foulards, Oosterse kelims en kan je de muur behangen met Keltische patronen of motieven met etnische invloeden uit Afrika of Latijns-Amerika. Maar wil je echt wat bijzonders aan je muur, dan kan je ook voor een print van een dierenhuid kiezen. En dit zijn niet zomaar luipaard of zebrapatronen, de kleuren en textuur van bijvoorbeeld de koeienhuiden of panterhuiden zij zo levensecht en natuurlijk dat ze bijna tastbaar zijn geworden. Met dit behang creëer je meteen een warme sfeer in je kamer en het past dan ook uitstekend bij de industriële woontrends van nu.

Shop Elitis behang online of in de winkel

Laat u verwonderen door de prachtige collecties van Elitis. Shop online of kom langs bij één van onze winkels in Haarlem. Komt u er niet uit? Neem contact op voor gratis advies of een staalaanvraag.

 

Shop Elitis behang

 

Veerle Preyde