Palmboom behang voor meer dan een tropische sfeer

Het is de trend van het moment voor op je muur; palmboom behang. Prints met wuivende takken in groenen en blauwen en reliëfs van schijnbaar ondoordringbare wouden laten je vanzelf wegdromen naar verre warme oorden en onbekende bestemmingen. Met dit behang haal je echt de natuur binnen. Van prachtige klassieke vintage palmdessins tot moderne interpretaties van deze groene blikvanger, je hebt ruim de keuze.

De Beverly Hills–look in huis

Tropische oorden zijn altijd al een inspiratiebron geweest voor kunstenaars en behangmakers. Zo was wandbekleding met tropische jungles, exotische vogels en kleurrijke bloemen al erg populair in het begin van de twintigste eeuw. Je ziet het dan ook vaak terug in de Art Nouveau en Jugendstil. Maar ook later blijven botanische elementen erg geliefd. Zo is in het Beverly Hills hotel nog steeds het “Martinique Banana Leaf wallpaper” te bewonderen dat Don Loper in 1942 voor de Coffee Room ontwierp, en heeft Dorothy Draper’s bladerenbehang, waar zij het Greenbrier Hotel in West Virginia in de jaren veertig van voorzag, een bijna iconische status gekregen. Dit “Brazillance wallpaper” is dan ook nog altijd te koop via het hotel.

Van enkele palmblad tot wandvullende jungle

Het palmbehang van nu is eigenlijk een moderne variatie en interpretatie van deze bekende ontwerpen. En vrijwel ieder bekend behangmerk heeft wel een palmprint of tropisch thema in de collectie, zoals van Matthew Williamson, Christian Lacroix, Kek Amsterdam, Rebel walls, Pierre Frey en Manuel Canovas. En het thema is erg breed. Zo kan je kiezen voor een eenvoudig palmpatroon tot muurvullende voorstellingen van palmboombossen en jungleplanten. Veel van dit behang is grafisch ook interessant omdat er in de dessins gespeeld wordt met lichtinval, transparantie en de dieptewerking van bladeren en bomen. Het behang blijft daarom lang boeien en dat verklaart misschien wel het succes van de print.

Vintage palmbehang

Ben je echt op zoek naar een traditioneel palmpatroon, dan zit je bij het behang Palm Jungle van Cole and Son helemaal goed. Dit behangmerk had deze ontwerpen al in de jaren ’50 vorige eeuw op de markt gezet. Het is nu weer uit de kast gehaald en in een eigentijds kleurenpalet uitgebracht. Dit behang matcht dan ook geweldig bij interieurs van liefhebbers van vintage en retro design.

Tropische eilanden

Kies je voor het eilandgevoel, kijk dan bij het palmbehang van House of Hackney. Niet alleen vind je daar het palmboompatroon in allerlei variaties en prachtige vintage kleuren, dit merk heeft ook prachtige prints ontworpen waarin tropische eilanden in de Indische Oceaan de hoofdrol spelen. Prachtig om je klassieke of moderne interieur mee aan te kleden. Het neemt je vanzelf mee naar tijden van weleer.

Subtiele palmprints

Wel fan van het palmmotief maar wil je graag een behang in rustige tonen dat goed te combineren is met neutrale kleuren in je woning, dan kan je bijvoorbeeld ook kiezen in prachtig palmbehang in grijs- of taupe tinten uit de collectie Eden Roc van Designers Guild. Of ga voor de subtiele motieven van Palme van Zoffany of het Cole & Son Palm Leaves behang in grijs en zilver.

Palmen en paradijsvogels

En wil je echt de romantiek van de tropen in huis halen met een ware blikvanger? Kijk dan vooral even bij de serie ‘Bird of Paradise’ van Matthew Williamson uit de collectie Samana van Osborne and Little. Dit prachtige decoratieve behang met wuivende palmen, betoverende paradijsvogels en sprankelende kleuren is echt een musthave voor iedereen die van klassieke exotische patronen houdt.

Vergeet grillig herfstdagen en kille winters. Bij jou in huis heerst straks een tropische sfeer met palmbehang!

Veerle Preyde