Tropisch behang

Amazone als inspiratiebron

Een boeiende collectie tropisch behang is te vinden in het nieuwe behangboek van het gerenommeerde Franse merk Pierre Frey. De allesomvattende serie heet dan ook treffend ‘Jungle’. Hier vind je levendige dessins die je meenemen op een betoverende tocht over de Amazone of je een reis laten maken langs intrigerende landen rond de evenaar. Prachtige handgetekende impressies van exotische planten in zachte groen-, blauw- en geeltinten wisselen bontgekleurde grafische voorstellingen af waarin dieren en inheemse motieven de hoofdrol spelen. Een behangserie die voelt als een echte ontdekkingsreis.

Van klassiek tot hedendaags exotisch behang

Cole & Sonkan bouwen op een rijke traditie op het gebied van tropisch behang papier. Dit Engelse behanglabel heeft sinds de oprichting eind 19de eeuw vele decoratiestijlen onze interieurs zien betreden. Daarbij heeft de interesse voor verre oorden en botanische motieven altijd een belangrijke rol gespeeld; in het zwierige lijnenspel van de The Arts & Crafts beweging (William Morris), Art Nouveau en Jugendstil, maar ook in de opvallende en contrastrijke prints van de sixties en seventies. Het label heeft dan ook een rijk archief aan behangontwerpen in dit thema en geeft daar voor de moderne series graag een nieuwe twist aan, zoals het iconische Palm jungle uit de collectie Contemporary Restyled’.

Paradijsvogels, giraffen en zebra’s

Nog meer exotische sferen zijn te vinden bij de behangseries ‘Cubana’ en ‘Semana’ van Matthew Williamson. Bontgekleurde Flamingo’s, papegaaien en andere tropische zangvogels lijken van dit rijk gedessineerde behang af te kunnen vliegen. In combinatie met de intense kleuren van exotisch fruit en inheemse bloemen en planten worden ruimtes vanzelf ondergedompeld in de bruisende, warme sfeer van zuidelijk Amerika. Dezelfde intensiteit, thematiek en  ritmiek biedt ook het tropisch behang van het altijd uitbundige House of Hackney; goed voorbeeld zijn de series ‘Tarovine’, ‘Pampas’ en ‘Palmeral’. Maar bijzonder om te noemen zijn ook de series ‘Zeal’, ‘Troop’ en het zinderende ‘Kaleidoscope’. Hierin wordt het tropische thema meer in gestileerde stijl verbeeld en spelen giraffen, aapjes en zebra’s op bijzondere wijze de hoofdrol.

Sfeer van avontuurlijke jungle safari’s

Een meer klassieke interpretatie van tropisch behang is te vinden in de nieuwste collectie van Nina Campbell. Deze veelzijdige interieurontwerpster weet ieder seizoen de charme van verre culturen op een unieke manier naar binnen te halen. Bijvoorbeeld in de vorm van levendig uitgedoste paradijsvogels in de serie ‘Paradiso’ de en uitbundig groeiende palmen in het ‘Palmetto’ behang. Een meer grafische weerslag van de reislust naar nog onontdekte oorden is te vinden in het de serie ‘Voyage of Discovery’ van het luxe label Sanderson. Deze lijn behang bevat ook prachtig gedetailleerde pentekeningen van de exotische natuur- en dierenwereld die als museumstukken worden tentoongesteld. Echte parels die je thuis aan de muur wilt hebben!

Veerle Preyde